UPSR 2017 : Soalan Peperiksaan Percubaan / Nota / Tips / Ramalan


Kehidupan di Matrikulasi

Assalamualaikum buat semua pengunjung yang sudi meluangkan sedikit masa membaca blog saya yang tak seberapa ni.....

Alhamdulillah kali ini saya bercadang untuk memperuntukkan serba sedikit pengetahuan saya berkaitan matrikulasi atau pun singkatannya yang orang selalu sebut matrik.Diharapkan maklumat yang saya ingin berikan dapat membantu serba sedikit pelajar2 yang masih dalam dilema untuk memilih bidang pengajian dan institusi pengajian yang sesuai untuk meneruskan kareer sebagai seorang pelajar yang berwibawa,Insya-Allah.

Untuk pengetahuan pengunjung2 blog ini,saya merupakan bekas pelajar Kolej Matrikulasi Melaka(KMM) 2014/2015 PST(Modul 1).Jadi,berkaitan maklumat yang ingin saya kongsikan sebentar lagi adalah sepenuhnya berdasarkan pengalaman2 saya semasa bergelar sebagai seorang penuntut di kolej tercinta.Maklumat2 yang akan saya kongsikan kebanyakannya berkaitan PST,kerana itulah 'field' saya,itulah bidang saya belajar.Saya x akan bercerita tentang perkara yang berada di luar pengetahuan saya.

                                                                 KMM DI HATIKU

1)Pendaftaran

Pada hari pendaftaran,semua pelajar diminta membawa segala dokumen2 dan borang2 yang berkaitan,ada diberitahu......semua dokumen2 tu aku sarankan korang supaya fotostat banyak2,dalam 2 ke 3 helai....sebab berkemungkinan ada di antara borang2 tu korang kena pakai banyak kali......Aku cakap ni sebab dulu aq dah kena,hahaha......sepatutnya aq daftar sekejap ja,tapi disebabkan ada di antara borang2 tu tak cukup,urusan pendaftaran aq tergendala,aq kena beratur panjang di bawah matahari yang indah semata2 nak fotostat sehelai kertas je....lengoh kaki haih,huhuhu.....sadis.......

Masa hari pendaftaran ni,korang akan dapat kunci bilik,baju kolej,bantal,kad matrik,'necktie' dan adala saguhati.....Untuk kad matrik,bagi yang mendaftar secara online korang khas sikit,x perlu tangkap gambar sewaktu hari pendaftaran sebab korang dah upload gambar...Jadi jangan tanya kalau kenapa korang tak dapat lagi kad matrik nanti,mungkin korang akan dapat lambat sikit.....

Berkaitan barang2 yang hendak dibawa,kalau rasa barang terlalu banyak,bawa dulu barang2 yang penting,sebab dekat koperasi ada disediakan banyak barang2 macam baldi,selipar,payung,makanan2 ringan,minuman sampingan,minyak wangi,sabun,fail,buku2,kertas2 dan banyak lagi.Korang beli kat situ.

2)Minggu Orientasi

Pada minggu yang pertama,semua pelajar akan menjalani orientasi yang mana memperkenalkan para pelajar serba sedikit tentang kehidupan di matrikulasi,masa ni korang kena bijak urus masa sebab aktiviti sangat padat,baru nak rehat dah kena panggil untuk aktiviti seterusnya...time ni lah korang akan rasa 'adoi menyesalnya la masuk matrik ni',korang akan rasa nak balik,rindu mak ayah menangis bagai.......untuk yang berhati sado dan yang pernah duduk asrama xpa,depa semua dah biasa handle benda2 mcm ni.......

Tentatif program biasanya ada diedarkan,korang boleh atur masa melalui tentatif tu.....Antara aktiviti2 yang aq ingat,pada minggu orientasi tu korang akan diperkenalkan dengan lagu2 kolej dan negeri,ceramah2,program bersama felo,ketua jabatan,pengarah,qiamullail,solat berjemaah,taklimat2 penting dan latihan dalam kumpulan...felo itu warden la.

Sewaktu latihan dalam kumpulan(LDK),masa ni la korang tau kelas korang,berkenalan satu sama lain,dengan sapa korang ditempatkan,time ni la nak usha bunga2 dengan kumbang2.....hehehe,,,,,bergurau ja.....masa LDK ni korang akan diperuntukkan seorang pensyarah mentor yang akan membimbing korang dan mengendalikan aktiviti2 dalam kelas......

3)Program yang ditawarkan

Ada 2 program yang ditawarkan,Program Satu Tahun(PST) & Program Dua Tahun(PDT).Untuk PST ada 4 modul yang ditawarkan;

  • Modul 1:       
       -Matematik
       -Fizik
       -Kimia
       -Biologi

  • Modul 2:
       -Matematik
       -Fizik
       -Kimia
       -Sains Komputer

  • Modul 3:
       -Matematik
       -Biologi
       -Kimia
       -Sains Komputer

  • Modul Perakaunan:
       -Matematik Perakaunan
       -Perakaunan
       -Ekonomi
       -Pengurusan Perniagaan

Untuk PDT,semua sama kecuali PDT x ada modul perakaunan sahaja........

Untuk subjek wajib pulak,korang akan ambil Bahasa Inggeris,Kemahiran Dinamika,Kokurikulum,Pendidikan Islam....subjek2 tersebut x akn dikira untuk pengiraan pointer....hanya subjek2 teras(fizik bio kimia math sc.comp) yang akn diambil kira dlm pengiraan pointer....tapi gred untuk semua subjek akan dipaparkan dalam sijil peperiksaan semester...nak taknak skor ja la semua....

Kalau kes untuk tukar modul,sekiranya korang minat modul lain,korang boleh berlaku sedemikian selepas minggu orientasi,akan ada taklimat dan prosedur2 yang korang kena laksanakan,banyak benda yang nak kena buat tu memang banyak,tapi hendak seribu daya x hendak seribu dalih.....Kalau modul sains nak tukar ke modul akaun,dibenarkan.Tapi,modul akaun nak ke modul sains x boleh.


4)Kehidupan di Matrikulasi (Matriculation Real Life)

Pada saat ini,aq nak bagitau korang yang masih belom menjejaki dunia matrik ni,matrik ni bukanlah  susah yang macam korang sangkakan.Korang jangan dengar kata2 negatif daripada orang lain.Sememangnya pembelajaran di matrik ni sangat laju,minggu pertama masuk x rasa lagi,tapi masuk minggu kedua kalau korang x catch up,kemungkinan korang akan ketinggalan.Setiap minggu korang akan ada eksperimen(fizik bio kimia),kuliah dan tutorial.....kuliah korang akan dibahagikan mengikut kumpulan masing2,dlm lebih kurang 100 lbih pelajar.....kelas tutorial pula adalah kelas korang la,ada selalunya dalam lingkungan 15-30 org.....eksperimen ikut kelas.

Berkaitan eksperimen,lab coat & experiment manual book disediakan dan safety goggle kena beli sendiri(JANGAN LUPA BAWA LAB COAT,EXPERIMENT MANUAL BOOK & SAFETY GOGGLE SETIAP KALI EKSPERIMEN) .

Untuk kimia dan biologi,sebelum eksperimen setiap pelajar dikehendaki membuat jotter(buku jotter disediakan) untuk eksperimen pada minggu tersebut....Apa tu jotter,jotter ni adalah ringkasan(berdasarkan pemahaman korang) ataupun draft utk korang sebelum masuk kelas amali.Kalau cikgu kimia aq dulu,jotter x ada x boleh buat eksperimen,pergi siapkan dulu jotter baru boleh buat eksperimen.Sebaiknya buat la jotter ni,jotter ikut suka korang la nak buat apa,korang nak lukis ke nak buat flow chart ke,terserah asalkan korang paham apa yang korang akn buat dalam eksperimen nti.....jotter membantu korang faham perjalanan sepanjang eksperimen,xdala nanti korang just buat eksperimen membuta tuli.....sebaiknya biarlah korang masuk dengan persediaan,nanti habis kelas ada ilmu yang korang dapat daripada eksperimen tu.Lepas eksperimen,korang kena buat lab report.Lab report wajib hantar sekurang2nya 3 hari selepas eksperimen(ikut jugak cikgu korang nak tentukan bila deadline).INI AMARAN,ilmu dalam kelas AMALI sesetengahnya ada yang x diajar dalam kuliah,kalau korang dapat benda tu,korang boleh apply dalam exam.Sebab kadang2 exam keluar soalan HOTS(High Order Thinking Skills).

Untuk fizik,sebelum amali,setiap pelajar dikehendaki membuat pre-report.....pre-report ni ada working procedure dgn procedure eksperimen.Prosedur korang salin je daripada manual book tapi sebaiknya fahamkanlah.Working procedure pula korang kena belajar cara nak buat,pegi lah jumpa cikgu,jgn la asyik meniru je,meniru faham x apa,tapi meniru membuta tuli ni sia2,korang x dapat manfaat...

Beralih kepada kelas tutorial,kelas tutorial ni kelas korang lah,adik beradik korang,family korang,jatuh bangkit korang bersama.Dalam kelas tutorial ni,akan ada cikgu yang akan ambil alih kelas korang mengikut subjek,selalunya cikgu2 tu handle korang selama satu semester ja,tapi ikutla,ada jugak cikgu yang akan ambil alih korang sampai tamat program.Sebelum masuk kelas tutorial,buatlah tutorial tu,sbb kalau korang x buat tutorial,korang masuk kelas dan lepas tu cikgu ajar,korang akan susah nak faham,sbb korang x buat lagi tutorial,ada jugak cikgu yang prihatin dia akan cek dulu murid2 dia buat ke tak tutorial..
Sebaiknya buatlah tutorial,sebab tutorial ni adalah benda utama yang akan mendedahkan korang dengan format2 exam dan pattern2 exam sebenar....kalau korang selalu buat,Insya-Allah mudah urusan time exam.....kalau korang dah buat semua tutorial,masa 'study week' nanti korang dah x susah nak study,sebab korang dah buat semua benda,jadi masa tu korang cuma perlu tinggal baca semula apa yang korang buat tu dan 'refresh' otak korang dengan buat latihan 'past year'...nak 'test' lagi kualiti korang,pergi la ajar orang,insya-Allah mudah urusan....

Untuk kuliah,korang akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan,dalam satu kuliah ada dalam lebih kurang 100 orang lebih.Pensyarah kuliah akan ajar korang sehingga habis semester,ada jugak yang akan ajar sampai tamat program.Nota kuliah korang kena fotostat sendiri,akan ada AJK utk subjek2 tertentu dalam kelas korang,jgn risau,mereka2 ni la yang akan tolong fotostatkan.

Berhubung dengan waktu P&P,kelas akan bermula pada pukul 8 pagi,korang sarapan dalam pukul 7 pagi dan P&P akan rehat pada pukul 1 tengahari.Masa 1 jam diberi kepada korang untuk solat,makan,rehat dan sebagainya.Pukul 2 kelas akan bermula untuk sesi petang dan akan tamat pada pukul 4 petang.Tapi depend jugak kalau cikgu korang nak buat kelas tambahan,nasib korang la x boleh balik lagi hahaha.Tapi kelas tambahan bagus jugak,itu menunjukkan cikgu2 sayang korang,sanggup korbankan masa mereka semata2 untuk mengajar korang.Lepas je korang habis kelas tu,korang akan balik rehat,solat dan lepas tu korang nak beriadah ke nak siapkan kerja yang bertimbun ke,ikut suka korang la.Tapi sebaiknya beriadah la sebab otak kita pada waktu petang x lagi setajam seperti otak kita pada waktu2 lain.Kecenderungan untuk tidur je,sebab memang penat.Habis je korang riadah,mandi,solat maghrib,akan ada cikgu2,ustaz2 atau pelajar2 yang akan handle kuliah maghrib.Habis solat isyak dalam pukul 9 hingga 9 lebih.Lepas je solat isyak,itulah masa study korang.Korang nak study mcm mana,pukul berapa ataupon xnak study ikut korang la,x ada sapa yang akan suruh korang ataupon kongkong korang.
Bagi yang nak study,kalau rasa letih sangat,boleh tidur dulu,nanti dalam pukul 2-3,boleh bangun,masa tu otak fresh,bagus untuk pembelajaran efektif berbanding korang study dalam keletihan.Tapi,semua tu depend kepada korang la nak study macam mana,manusia mempunyai pendirian berbeza.Aku tak boleh tentukan cara study korang.

Dan lagi satu,semester 1 lebih mudah jika dibandingkan dengan semester 2.Kebanyakan topik2 semester 2 korang akan belajar benda baru.Contohnya,biologi semester 2 akan belajar banyak berkaitan proses.Kimia semester 2, 90% organik.Sains komputer akan belajar 'programming'.

Untuk makan,korang makan kat cafe....tu ja aq mampu beritahu,harga depend kepada cafe tersebut...Kalau cafe tempat aq dulu,semuanya sedap2 belaka....Alhamdulillah...

4)PDT VS PST

Adakah PST ataupun PDT yang lebih baik????
Soalan ni bagi aq x 'valid',sebab masing2 ada kelebihan dan kekurangan.Untuk PST,PST ini memang jalan singkat ataupon kita panggil 'shortcut' untuk ke ijazah,hanya mengambil masa lebih kurang 10 hingga ke 11 bulan ja,tetapi PST pembelajaran dia sangat laju,sehinggakan waktu tidur korang pun akan terganggu dan ada lagi kerja2 yang korang x mampu siapkan.Aq PST modul 1,bagi aq,daripada mula masuk matrik kerja x pernah habis sehinggalah aq keluar daripada matrik,barulah kerja habis.Cabaran untuk PST ini adalah pengurusan masa,kalau korang x urus masa dengan betul,korang boleh kecundang.Ada 2 semester.

Untuk PDT,dia x 'rush' sangat macam PST,topik2 yang dipelajari dalam 1 semester pon x sebanyak PST.Pembelajaran dalam PDT relaks sikit dan belajar lebih mendalam berbanding pelajar2 PST.Ada 4 semester.Lambat sikit kalau korang nak ke ijazah.Jalan yang sama,tujuan yang sama,cuma masa berbeza.Tetapi apa2 pon ini semua hakikat kehidupan,setiap benda akan ada kekurangan dan kelebihan kerana semuanya adalah sistem yang manusia cipta,manusia ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.Allah dah atur semuanya sesuai dengan kemampuan semua manusia.


5)KUIZ,PB,UPS,MUET,PSPM

Setiap subjek teras,akan ada kuiz.Matematik ada 4 kuiz setiap semester(3 kuiz akan diambil kira sebagai 'carry mark' utk exam semester).Fizik Biologi Kimia ada 6 kuiz setiap semester(5 kuiz akan diambil kira sebagai 'carry mark' utk exam semester).Boleh dikatakan kuiz ni tiap2 minggu ada,korang kena sentiasa prepare.Untuk PB(penilaian berterusan),markah ini pensyarah2 korang yang akan menilai korang daripada pelbagai aspek sepanjang satu semester.'Total carry mark' utk matematik 10%(kuiz).'Total carry mark' utk biologi fizik kimia 20%(kuiz,amali).

Untuk UPS(Ujian Pertengahan Semester),setiap semester akan ada UPS.Soalan dia x sesusah exam  akhir semester,tapi jgn main2 dengan UPS ni,jangan ambil mudah,kadang2 soalan boleh jadi 'tricky' dan mengundang padah kalau korang sambil lewa.UPS jugak ada 'carry mark' utk exam semester.'Total carry mark' 10%.

Untuk PSPM(Penilaian Semester Program Matrikulasi),inilah medan peperangan korang yang sebenar.'Exam' ni akan menilai korang sejauh mana korang melangkah sepanjang satu semester.Akan ada soalan2 HOTS.'So,be prepared'.Untuk matematik,80% akan diambil drpd PSPM.Utk fizik kimia biologi 70%.

Untuk MUET(Malaysian University English Test),korang akan menduduki 'test'  ni pada semester 1.Ada 4 bahagian.Speaking,Writing,Listening,Reading.
Band 1 (weakest user)
Band 2 (weak user)
Band 3 (moderately fluent user)
Band 4 (good user)
Band 5 (fluent user)
Band 6 (highly fluent user)
Nak band yang bagus,kena rajin la...

Kesemua 'carry mark' daripada UPS,PB,Kuiz,Amali dan PSPM akan dijumlahkan untuk pointer semester korang(PNGS).Peringatan,kalau nak PNGK korang gempak,pastikan PNGS 1 dan PNGS 2 korang jugak gempak,kalau x babai...huhuhuhu.....

Pada pertengahan semester 2,korang wajib isi UPU ataupun universiti2 lain macam UM dgn USM.

6)Lain2 Perkara

Perkara lain2 contohnya,penglibatan dalam aktiviti2 kolej.Aq sarankan korang di samping study,libatkan jugak diri dalam aktiviti2 yang kolej anjurkan,aktiviti2 kelas,blok dan sbgainya.Libatkan jugak diri korang dalam acara2 atau 'competition'.Perkara ini sangat penting sebab nak cover markah kokurikulum 10%.Nak masuk universiti sangat2 susah sebab competition sangat2 tinggi,budak ramai yang berkaliber,jadi markah koko lah pembeza antara korang samada korang layak ataupun tidak masuk universiti.Ada banyak persatuan,kelab2 yang korang boleh masuk.Malahan,kalau korang bersepakat nak tubuhkan kelab baharu pon boleh.

Untuk kes kalau korang x tahu tentang suatu benda,nakkan lebih ilmu,sila berjumpa pensyarah dekat unit.Ikut korang la nak jumpa pensyarah korang ataupun pensyarah2 lain,asalkan korang boleh tanya apa yang korang nak.Kalau aq,aq akan jumpa pensyarah sendiri,sebab aq ni penyegan sikit nak jumpa pensyarah lain.Untuk pengetahuan korang jugak,kebanyakan pensyarah tak ajar korang semua ilmu yang mereka ada dalam kuliah ataupun kelas tutorial disebabkan masa yang amat terhad.Jadi,sekiranya korang berjumpa dengan pensyarah secara personal,korang boleh dapat ilmu yang mana x diajar pun dalam kuliah,'extra knowledge'.Jangan risau,kedatangan anda dialu2kan oleh para pensyarah,pensyarah kebanyakannya baik2,tetapi dengan syarat korang dah prepare dulu la sebelum berjumpa,xdala kena halau nti,hahaha.
Selalukanlah bejumpa pensyarah sebab benda ni yang dapat eratkan hubungan korang dengan pensyarah,pensyarah akan kenal korang,mudah ingat korang dan sekaligus mudah untuk mendoakan untuk korang.Insya-Allah.

7)Baucer Buku

Selalunya baucer buku akan dapat dalam sebulan selepas semester bermula RM250.Selalunya tarikh luput dia pun lambat,kalau korang xnak guna beli buku rujukan pun x apa,boleh simpan sampai cuti 'then' nak beli hadiah untuk parents atau pun lecturer korang pon ok.Kalau aq dulu,semua buku rujukan aku pinjam dengan cikgu.Aku cuma guna sebahagian baucer untuk beli buku 'past year'.

8)Especially for Muslim Students

Untuk 'muslim students',suka untuk aku ingatkan beberapa perkara,

  • yang mana Allah akan beri kepada kita tentang apa yang kita rasa terhadap dia,tentang prasangka kita terhadapNYA,kalau kita bersangka baik terhadap Allah,baiklah yang kita dapat,sekiranya buruk yang kita sangka terhadapNYA,buruklah yang kita dapat.
  • dua perkara yang Allah cipta untuk hambaNYA sbg perantaraan untuk dekat kepadaNYA iaitu hajat dan musibah,gunakanlah sebaik mungkin.
  • rezeki setiap orang berbeza2,ada yang Allah bagi cepat dan ada yang Allah lambatkan.Jadi,jangan risau sekiranya korang dah berusaha sehabis daya dalam suatu benda,tapi 'still' korang x dapat yang diinginkan,jangan pernah bersangka buruk terhadapNYA,mungkin Allah simpan di masa hadapan dengan rezeki yang lebih luas lagi.
  • lelaki digalakkan untuk solat secara berjemaah di awal waktu,di tempat azan diazankan,solat berjemaah termasuk antara Sunnah terbesar yang Rasulullah SAW lakukan,antara Sunnah lain yang patut dilakukan solat tahajjud,sering membaca al-Quran,jaga solat Dhuha,jaga sedekah,jaga wudhuk terus menerus dan beristighfar setiap masa.
  • sentiasa berfikiran positif sebab pemikiran kita mendahului perbuatan kita.
  • kalau korang berusaha sedaya upaya,sentiasa berdoa,istiqamah dengan amalan dan berserah kepadaNya,Insya-Allah Dia akan bantu korang....
  • semua benda yang berlaku adalah berdasarkan perancanganNYA,dan perancangan Allah la yang paling terbaik untuk kita.
  • 'mindset' kena ubah yang kita belajar bukan kerana pointer,tapi kerana Allah,Insyallah mudah.


Semua benda yang korang buat,pergi ceramah,kuliah,tazkirah,solat jemaah,baca quran,buat amalan2 Sunnah,semua tu tak sia2 kalau korang buat dengan ikhlas.Insya-Allah ganjaran yang diterima korang amat besar.


*Kepada korang2 yang akan meneruskan pengajian pada peringkat yang lebih tinggi x kira la samada matrikulasi ataupun institut pengajian yang lain dan pengunjung2 yang sudi membaca blog ini semoga segala urusan antum semua Allah permudahkan dan berjaya dunia akhirat,Insya-Allah.Terima kasih kerana sudi membaca blog yang x seberapa ini.

Akhir sekali,ingin saya tegaskan,segala perkara yang saya kongsikan dalam blog ini adalah berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang saya ada,dan saya juga merasa bahasa yang saya gunakan dalam blog ini bersesuaian.Saya lebih selesa menggunakan bahasa Kedah ataupun Perak tetapi nak mengelakkan kekeliruan saya gunakan bahasa yang mudah difahami walaupun pada dasarnya saya agak kekok.Sekiranya ada terkasar bahasa,tersalah maklumat mohon diampunkan.Saya juga manusia biasa,tak akan terlepas daripada salah dan silap.

Saya bukannya nak mempengaruhi siapa2,saya x ada hak untuk suruh korang pilih matrikulasi sebab korang ada hak dan pendirian masing2,but I JUST WANT TO SAY THE TRUTH,I AM HAPPY TO BE A MATRICULATION STUDENT,banyak pengalaman2 yang saya timba dengan sahabat2 saya yang saya x pernah lalui sebelum ini,semua sahabat2 saya baik2 belaka,gelak tawa bersama,x akan dapat saya lupakan,juga tidak saya lupa semua pensyarah2 saya yang telah banyak mengajar dan membantu mendidik saya sehingga saya dapat berdiri menjadi saya yang sekarang,sedih apabila saya meninggalkan bumi KMM,Insya-Allah suatu hari nanti saya akan kembali semula ke bumi nostalgik tersebut.

Segala pertanyaan dan pendapat ataupun cadangan malahan teguran serta pembetulan yang ingin diajukan,boleh la komen kat bawah ini.Sekian,Terima Kasih.GOOD LUCK. :)


*Matrik sebenarnya tak susah kalau korang rajin.
*Mohon 'share' kepada rakan2 lain sekiranya maklumat di atas bermanfaat,semoga semuanya dapat manfaat bersama.




       #TIADA KEJAYAAN YAN BERKAT MELAINKAN SUNNAH RASULULLAH SAW#













Read More

Asasi, matrikulasi, atau diploma

Assalamualaikum wbt.

Pertama sekali nak ucapkan tahniah kepada adik-adik yang telah mengambil keputusan SPM tahun 2012 yang lalu. Tahniah lagi sekali bagi yang mendapat keputusan cemerlang. Tujuan saya menulis post ini adalah untuk berkongsi sedikit pengalaman kepada adik-adik tentang hala tuju selepas ini. diploma? matrikulasi? atau asasi? Syukurlah kepada Allah S.W.T. kerana Dia masih izinkan kita untuk meneruskan kehidupan ini.

Dengan sedikit pengalaman yang saya bakal kongsikan ini, diharap dapat membantu adik-adik untuk memilih hala tuju yang terbaik. Saya bukanlah seorang ahli akademik atau daripada mana-mana pentadbir. Hanya seorang pelajar Ijazah Sarjana Muda. Ini hanyalah pendapat peribadi saya untuk dikongsi. Diharap dengan sedikit perkongsian yang saya usahakan ini, sedikit sebanyak dapat membantu. Fokus perbincangan saya hanya kepada peluang pendidikan dalam negara.  

Untuk memilih tempat belajar perlulah melihat kembali kepada result yang kita dapat. Realistik.

Matrikulasi vs asasi

3 tahun yang lalu saya juga menghadapi dilema, asasi atau matrikulasi?. Alhamdulillah keputusan SPM yang saya dapat pada masa itu agak baik. Saya membuat pilihan untuk memasuki program asasi di UiTM Puncak Alam. Apa beza program asasi dan matrikulasi ini?

    Program asasi ini diuruskan oleh Universiti, dibawah kementerian pengajian tinggi. Manakala program matrikulasi dibawah pengurusan kementerian pelajaran yang juga menguruskan sekolah rendah dan menengah.
    Silibus yang digunapakai juga berbeza. Program asasi ini lebih banyak menggunakan silibus daripada luar negara. Untuk mendapatkan buku rujukan ianya perlu ditempah oleh pensyarah dan selalunya mengambil masa 2 minggu untuk sampai. Berbeza dengan matrikulasi, buku rujukannya mudah didapati di kebanyakan kedai-kedai buku.
    Kehidupan yang berlainan. Kehidupan di Asasi ini agak mencabar kerana pergaulannya banyak  bersama pelajar-pelajar lain sama ada ijazah atau diploma. Matrikulasi pula lebih kepada kehidupan berasrama rakan sebaya.


Universiti awam yang menawarkan program asasi ini banyak sebenarnya. Tetapi saya hanya tahu daripada UIAM, UiTM, USIM dan Universiti Malaya (UM). Pengalaman saya mengambil kursus asasi agak perit tetapi menyeronokkan. Pada mulanya saya agak terkejut dengan sistem pelajaran dan suasana universiti ini. Pelajarannya pantas. Satu topik boleh habis hanya dengan sekali syarahan sahaja. Keadaan ni ditambah lagi dengan gaya hidup bebas mahasiswa. Maklumlah dahulu masih fresh. Banyak perkara tidak diketahui. Mudah juga terikut-ikut gaya orang. Peraturan di Universiti ini kurang ketat, perlu banyak survive sendiri. Tidak seperti matrikulasi.

Di matrikulasi saya tidak mendengar sebarang masalah. Kerana suasananya seperti asrama sahaja. Asasi dan matrikulasi ini cuma setahun berbanding diploma 3 tahun. Bolehlah dikatakan setahun di asasi atau matrikulasi ini memang sangat sibuk.

Pandangan peribadi saya sekiranya rasa mampu untuk bersaing pada tahap tertinggi mohonlah program asasi. Tetapi sekiranya keyakinan diri terhadap kemampuan diri tidak begitu tinggi, matrikulasi pilihan terbaik. Sekali lagi saya ingin mengingatkan realistiklah. Keputusan SPM yang baik tak semestinya menjanjikan kita akan berjaya pada masa akan datang. Banyak faktor yang boleh mengubah kita. Sistem pendidikan peringkat tinggi juga agak berbeza daripada sistem sekolah.

Ramai rakan-rakan saya di matrikulasi mendapat keputusan yang lebih baik berbanding saya sedangkan mereka di program matrikulasi. Mungkin faktor sudah terbiasa dengan kehidupan di asrama. Tahu perjalanannya bagaimana. Asasi tidak menjanjikan apa-apa kelebihan selain kehebatannya kepada requirement untuk memasuki program ini yang tinggi. Keputusan teruk akan ditendang keluar dan kuota untuk melanjutkan pelajaran di Universiti pada peringkat ijazah yang menawarkan program asasi itu sendiri tidak terjamin. Seperti contoh pelajar asasi UiTM tidak semestinya mengambil ijazah di UiTM. Ini bukan untuk menakut-nakutkan. Memanglah sekiranya malas berusaha dimanapun kegagalan akan kita temu.
Satu lagi yang menjadi kemushkilan saya adalah sistem pemilihan untuk program ijazah kelak. Seperti yang sedia maklum, pembelajaran di peringkat asasi ini lebih susah daripada matrikulasi. Silibus akademik dan kehidupannya. Gred peperiksaannya juga berdasarkan universiti. Tidak adillah untuk momohon semula UPU dan bersaing kembali dengan lepasan matrikulasi semula, yang mengikuti sistem yang berbeza dan dilihat lebih mudah. Apa bezanya asasi dan matrikulasi? dari perspektif ini dilihat rugi sedikit peringkat asasi ini kerana ianya lebih sukar lavelnya.

Kebaikan asasi pula adalah ketika di peringkat ijazah. Banyak perkara yang belajar di peringkat asasi diulang semula pada peringkat ijazah. Rakan-rakan matrikulasi saya adakalanya tidak pernah belajar subjek itu, tetapi saya sudah mempunyai asas ketika di asasi dahulu.

Diploma

Pengajian di peringkat diploma amat tenang. Ianya adalah jalan yang agak selamat tetapi mengambil masa dan kos yang lebih. Pengajian diploma agak relax. Banyak masa boleh digunakan untuk melakukan pelbagai perkara sambil belajar. Tetapi saya lebih menyarankan kepada adik-adik yang mendapat keputusan yang agak cemerlang untuk masuk ke matrikulasi. Sibuk setahun ini agak berbaloi. Jimat masa dan wang.

Namun terpulang kembali kepada diri masing-masing untuk membuat pilihan. Ambil diploma kosnya mahal. Pinjaman PTPTN menjangkau belasan ribu. Naik peringkat ijazah, pinjam lagi. Di matrikulasi dan asasi elaun disediakan. (sekarang tak pasti masih ada atau tidak peruntukan elaun). Seorang rakan saya mendapat keputusan yang cemerlang pada SPM daripada SBP.  Tetapi beliau memilih untuk masuk ke politeknik. Sedangkan mendapatkan tawaran daripada matrikulasi dan diploma IPTA. Sekarang dia satu kelas bersama saya di peringkat ijazah. Tua dua tahun dia daripada saya.

Keputusan di tangan masing-masing. Saya hanya bertujuan untuk berkongsi sahaja. Sekiranya ada soalan boleh tanya.

Dapat saya simpulkan

Ranking kesukaran

1. Asasi
2. Matrikulsai
3.Diploma

Ranking kesenangan

1. Diploma
2. Matrikulasi
3. Asasi

Ranking peluang yang lebih mudah melanjutkan pelajaran ke ijazah

1. Matrikulasi
2. Asasi
3. Diploma

Ranking manfaat jangka panjang

1. Asasi
2. Matrikulasi
3. Diploma

* Penulisan ini berdasarkan pandangan ketika 2012. 

http://abdulmuhaiminyusri.blogspot.my/2013/03/asasi-matrikulasi-atau-diploma.html
Read More

Panggilan Temuduga PISMP 2017 / 2018

Satu maklumat untuk perkongsian pelawat berkaitan satu semakan online panggilan temuduga PISMP iaitu Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dibuka sehingga 22 Mei 2017 . Semakan bleh dibuat di laman rasmi PISMP .

Program Perguruan ini menjadi rebutan pelajar yang kebanyakannya meminati bidang perguruan selain masa depan pekerjaan yang lebih baik.

Untuk diterima dalam bidang perguruan, pelajar perlu melalui pelbagai tapisan termasuk temuduga dan ujian kelayakan sebagai pendidik.

Untuk membuat semakan boleh terus ke Laman Rasmi PISMP ( Maklumat Lanjut ) dengan menggunakan no kad pengenalan dan kata laluan sebelum ini.

Semoga anda berjaya melepasi kelayakan yang ditetapkan.
Read More

Prasarana PERMATApintar sepanjangku bergelar ASASIpintar student (lebih kurang 3 bulan jaa)..

Okay, dah lama saya cakap nak bercerita pasal prasarana Pusat PERMATApintar Negara. Dah lama. Dah lama. OK. Mari saya kotakan janji saya.. Selama plus minus 3 bulan di ASASIpintar, saya telah mula mengenali PERMATApintar dan Kolej Keris Mas UKM.. hehehe. Tidak mampu saya mengenali kawasan-kawasan lain di UKM dengan lebih detail.. Besar sangat kot~ hahaha.

Pertama kali menjejakkan kaki di pusat PERMATApintar, saya punya tanggapan ialah, ya, tempat ni cantik. Tapi,, TAPI, tapi, lengang sangat. Sunyi dan terperuk di pedalaman UKM. Kesian. Tapi, first time masuk PERMATApintar tu, memang, err, sesat jugak la. blok dia, bertingkat-tingkat, tempat, bangunan sama saja. Dia ada dua kawasan untuk belajar. Walaupun cuma dua, tapi, serius, besar. Moden pulak tu. Satu blok pembelajaran, dan satu lagi blok untuk pelajar asasi. Blok pembelajaran tu, untuk pelajar PERMATApintar form4 dan form5 tu..




KAD MATRIK







PINTU MASUK PUSAT PERMATApintar NEGARA 






 PERASMIAN OLEH..







 DEPAN BLOK PENTADBIRAN







PELAN REKA BENTUK PUSAT PERMATApintar
(awesome-sebijik!!!)






















BLOK PENTADBIRAN DARI PELBAGAI SUDUT

Ok, disamping bercerita pasal prasarana, moleklah kalau kiranya, saya bercerita serba sedikit tentang jadual, dan program disini.. Yea, untuk pengetahuan bakal pelajar, in syaa Allah, yang terjumpa blog ni..

Sebelum bercerita, saya nak cakap, kat sini, ada dua kawasan pembelajaran. Satu untuk pelajar ASASIpintar dan satu lagi untuk pelajar PERMATApintar. Saya rasa macam kecik ja kawasan dia. Tapi, sebenarnya, agak besar laa.. Bangunan dia, semua struktur lebih kurang ja.. dan moden.. Bangunan pelajar PERMATApintar dikenali sebagai blok pembelajaran.























Kami ni, err, ASASIpintar batch Mei 2013/2014 la.. Belajar mula pukul 8am atau 8:30am. Ikut nasib laa. Macam kelas saya, setiap hari, kelas mula pukul 8:30am. Hari belajar adalah, macam biasa, Isnin sampai Jumaat. Alaa. Jumaat tu, separuh hari ja. Pukul 12 tengah hari, kelas dah habis. Lelaki pergi solat Jumaat, pompuan, balik Kolej dan buatla apa yang patut. Hari Sabtu Ahad, terpulang la nak buat apa. Well kehidupan universiti la, katakan. Selalunya, Sabtu Ahad, kami akan outing sama2 and, bersuka ria(bukan negatif punya, naa). Nak balik rumah, baliklaa..Tapi, kalau assignment banyak, menghadap assignment tu, ja la.. huhuhu.. Jangan lah, nak bersuka ria pulak, time assignment banyak.

Kalau hari Isnin sampai Jumaat tu ada kelas habis awal ka, takdak kelas ka, terserah la, nak buat apa pon, nak balik rumah pon boleh (tapi, pastikan sampai balik UKM untuk pi kelas esoknya, la), nak outing pon boleh (mcm saya dengan Adibah haritu, pegi Kajang..~heheheh),nak tidur kat bilik pon boleh, nak ikut pergi permata pon boleh, nak masuk kelas lain pon boleh, nak buat apa pon boleh la. Tapi, janganlah sampai kelas esoknya pon nak buat sesuka hati. Alamatnya, habis la pointer hampa, kalau ponteng kelas.








NI KELAS PELAJAR PERMATApintar (mula2 dulu, ingatkan ni kelas ASASIpintar)






First time masuk kelas, kenal classmates AP101 di Kelas 1 (Ingatkan AP101 kena duduk Kelas 1, AP201 Kelas 2..., rupanya, kelas ni, ikut suka instructor la, beliau nak ajar kat bilik mana)









KELAS 4 (time lunch-RAMADHAN)


(maaf, gambar dipadam atas sebab tertentu)

KELAS 3 + KELAS 4 ( Tapi, ni view Kelas 3, saya snap dari Kelas 4

Ada air-cond, tau~

Okay, untuk pengetahuan semua, ceywah~ semua tu. hehehe. pusat PERMATApintar ni, semua bangunan atau bilik bertutup, asal bertutup ja la, kecuali asrama dan stor, semuanya, ada air-cond. 






TANDAS DEKAT BLOK KELAS ASASIpintar





 SAYA SUKA VIEW DARI CERMIN DALAM TANDAS NI






TANDAS DEKAT BLOK PENTADBIRAN

Sebenarnya, ada satu tandas ni, cantik, saya lupa nak snap..sedih :(

Sebelum kita tiba di blok makmal, kita akan nampak beberapa pemandangan ni:



















yeah, gambar diatas, pemandangan sebelum masuk mana-mana makmal. err, tu kat tingkat bawah la.. setiap tingkat, ada tandas yang sangat cantik dan bersih. macam RnR gitu..

loker yang anda nampak?? ermm. entah apa fungsi wujudnya,, tak pernah nampak orang guna pon.. hiasan adalah~





GAMBAR DI ATAS IALAH SUASANA MAKMAL KIMIA




 MAKMAL KOMPUTER

(imej dipadam atas sebab tertentu)




MAKMAL KHAS (untuk language)

(imej dipadam atas sebab tertentu)

BILIK SAKIT (pon ada air-cond -_- )

lagi, makmal semua ada air-cond.. Saya tak sempat nak ambil gambar makmal biology, makmal fizik, bilik muzik...

Jadual dia, err, ikut suka pentadbiran la, depa yang tentukan, tapi, boleh ja, kita minta ubah atas budi bicara instructor. First sem ada 8 subjek. errr, saya sempat rasai first sem ja, selama lebih kurang 3bulan.. Subjek tu:

     - Biology
*Sambungan dari yang lalu, so, revise la bio dengan baik, sebelum masuk sini.. :)
     - Fizik
*Masih sambungan, tapi, lebih sangat mendalam kalau nak banding dengan bio. Banyak pengiraan. dan, saya rasa paling susah, dan saya tak suka!! :(
     - Chemistry
*Macam lain banyak jugak la. Tapi, masih kena ingat pasal cara kira semua tu. Tapi, senang ja ni.
     - Logical Reasoning
*errgh, logic. Chapter awal, best.Makin lama, banyak nak kena prove. Susah la jugak. Membuatkan saya tak suka matematik dah.. ahahahaha :P
     - Statistics

*saya tak sempat belajar dengan mendalam sebab instructor selalu sibuk. Tapi, kawan2 kelas lain
 cakap, senang. Entahla~
     - Research
*fikirkan satu tajuk untuk kita kaji. Cari tajuk berdasarkan minat. Macam saya, saya minat psikologi, so, saya pilih tajuk pasal anak yatim punya identiti. "Differences in emotional behaviour between orphans and children living with biological parents". Suka hati kita.. Research akan dijalankan masa sem2 dan akhir pengajian sem2, baru dibentangkan. sem1 ni, belajar buat proposal camtu ja.. Tiada exam..
     - Jati Diri
*takdak exam. Pointer diambil berdasarkan keaktifan kita dalam kelas, dan juga kepimpinan kita semasa kem yang akan diadakan.
     - Literature and Language
*terbaik. ni lah, masa untuk kita enjoy. Menyanyi, berlakon semua. Ada creative project, dimana, pelajar perlu berlakon or buat komik or buat la apa2 yang kreatif. Tapi, mostly, orang akan pilih untuk berlakon. Awesome. Kelas saya pilih berlakon. Serius, berlakon berjaya mengikis perasaan malu berkawan dalam diri saya. Result dia, saya sayang classmates say sangaaaat! <3

Belajar punya belajar dan belajar, kami akan lunch!









  KETIGA-TIGA GAMBAR DIATAS IALAH, KAFETERIA DARI 3 SUDUT

Ok. Kalau awal-awal saya masuk dulu, kami makan dekat dewan makan. Yeah, situ lebih murah berbanding kafeteria. Dari bulan Jun sampai Ogos, kami makan di Dewan makan. Kafeteria pulak, tak pernah dibenarkan masuk pon. Tapi, sekarang kami tak boleh makan kat dewan makan dah. Dewan makan untuk pelajar PERMATApintar ja. So, hadapilah lunch di kafeteria di atas.











 DEWAN MAKAN DARI BEBERAPA SUDUT (maaf saya tak susun elok2, dah letih cari gambar.. pandai2 la, beza luar dan dalam, eh)

yang penting lagi, ada air-cond. okay!

Lagi satu makluman, untuk pengetahuan, apa yang best dekat pusat PERMATApintar ni, semua tempat ada wifi. Cuma sama ada kuat atau tak jaa, line dia. Kadang-kadang nasib gak. Apa yang penting, semua tempat ada wifi..

Dah habis makan, jom kita pi surau. Well, saya pernah pi surau dekat blok pentadbiran dengan surau dekat asrama permata ja. Cuma masalah dia, saya just snap surau dekat blok pentadbiran..Lagi satu surau tu, dekat dewan makan, tak pernah saya masuk pon, sebab dengar kata, tak ada kain penghadang. Lagi, ada air-cond. Cuma, err., bau hapak.. Yang ni, tak best.. Dalam banyak2 tempat yang cantik dan moden, suraulah yang tak moden.. Agak mengecewakan. Macam mana pon, ni la port paling best nak tidoq kalau takdak kelas. Haahaha. Oh ya, ni surau pompuan. Laki punya, ada kat sebelah, yeee..




 DALAM SURAU DEKAT TINGKAP




 PEMANDANGAN SEBELUM MASUK SURAU (jalan shortcut)





DALAM SURAU

Ok, dah habis solat semua, sambung beajar lah, sampai la, kita balik. hurm..kelas habis pukul 6petang. Tapi, ada ja yang kelas habis awal, or takdak kelas.. So, ikut suka lah, nak balik jalan kaki ke Kolej Keris Mas(KKM) atau tunggu bas UKM mai ambik pukul 6petang nanti. Selalunya, kami malas tunggu. Sanggup jalan kaki selama lebih kurang 35minit semata-mata untuk sampai awal kat kolej dan tidur atau buat kerja atau mengemas..Tapi, bagus tau, jalan kaki balik kolej ni.. mengeratkan silaturrahim sesama classmates. #jujur!  




 DEWAN SERBAGUNA


sementara tunggu bas UKM yang kadang-kadang lewat sampai tu, kami akan lepak la, di tempat2 di atas.








PARKING LOT

err, ni tempat park kereta instructor ataupun cikgu-cikgu PERMATApintar. Students, kita tak boleh bawak kenderaan laa. Basikal ja oleh.. nak kayuh basikal, kayuh laa. Tapi, anda akan janggal kot..

suasana dalam dewan serbaguna yang saya snap dari pemandangan atas.. btw, nak cerita, kat dewan serbaguna ni, atas dia, ada gymnasium mini. Saya tak pernah guna la... er, nampak bosan jaa.. hahaha. lagipun, takkan semata-mata nak mai gymnasium, saya nak jalan dari KKM. errr..










GIMNASIUM

oh, gym dia tak la besar sangat.. dua gambar ni, dari bilik yang tak sama tau. Ada dua bilik gymnasium, kat dewan ni. Dua dua bilik ni, bertentangan antara satu sama lain. Jarak dia, dua depa kot..





PEJABAT

Semasa urusan perpindahan, saya snap gambar pejabat sikit waktu tunggu turn untuk jumpa instructor saya tu..






ASRAMA

Maaflah. Saya tak sempat menginap di asrama PERMATApintar.. So, tiada gambar dalam bilik asrama..
















Gambar-gambar comel di atas, semua diambil dari pemandangan kat bawah blok pentadbiran. Kat blog pentadbiran ni la,, adanya library ditingkat atas. Yeah, saya sangat suka buaian ni (waktu awal2 masuk dulu laa).. Nampak macam orang kaya, kan??! hahahaha.. Banyak ja bilik yang ada kat blok pentadbiran, tapi saya tak sempat snap.. Kami belajar research (I mean, AP101), kat bilik mesyuarat kat blok pentadbiran laa..










LIBRARY

Ok,.. library dia cantik. Ada lagi sudut dalam library ni, yang cantik, saya lupa snap..ada jugak satu sudut ni,, saaaaaaaaangat cantik. Tapi, saya ada snap gambar kawan tak pakai tudung. And, saya tak boleh la nak publish kat sini. Sayang sekali... haish~ Buku tak banyak sangat kat sini. Tapi, boleh tahan la, buku dia.. Nak study boleh jaaa.. Dalam library, wifi line tak kuat sangat.. Kalau nak baca buku gila gila gila banyak, pergi la ke Perpustakaan Tun Sri Lanang (PTSL) , iaitu library UKM.. 6 tingkat kalau tak salah. kalau salah,, err, sorry. heheheh..



BLOK PENSYARAH

lebih kurang macam bilik guru la, cuma, pensyarah ni, ada bilik masing2..

Okay, nampaknya, saya dah taktau nak bercerita pasal apa.. komen boleh jugak, tapi, saya jarang perasan ada komen...

Sebagai tambahan, saya selitkan gambar2 yang saya dah taktau nak letak dekat mana..













yeah, walaupun baru 2 bulan lebih menjadi pelajar ASASIpintar, macam2 yang saya sempat rasa. Saya rasa macam dah lama sangat kawan dengan semua orang di sana. Rasa macam lama sangat dah kenal UKM dan pusat PERMATApintar negara..

Oh, lupa nak cakap, err, lepasan ASASIpintar ni, untuk Ijazah a.k.a degree, boleh sambung mana2 saja kursus yang kita nak.. Tapi, ingat diri sama la.. Jangan la pointer 2 pon, nak mintak suka hati.. Maksudnya, kalau kita score, mintak lah kursus mana pon, semua boleh. Kecuali untuk pengajian Islam sebab dekat sini kan, tak belajar Agama Islam or bahasa Arab or Bahasa jarang jarang yang lain laahh.. so, nak jadi akauntan boleh, cikgu boleh, doktor boleh, engineer boleh, banker boleh, lecturer boleh, apa lagi?? ok! boleh kecuali yang saya sebut kecuali tadi tu,, na! And, course ni pon bagus dimasuki untuk orang2 yang masih belum ada cita2. Nanti degree sambung la apa2 yang kita nak. Pastikan degree nanti dah ada cita2 laaa,, tau!

Kelebihan ASASIpintar ni dari asasi lain.. hurm.. insyaAllah persekitaran dia kot. Moden. Lepas tu, banyak peluang yang disediakan kepada pelajar. Nak jumpa ketua-ketua negara lain, sangat mudah. Pelajarnya, insyaAllah memuaskan hati :) Suasana ni boleh membentuk disiplin, kerajinan, keberanian dan menyerap pemikiran positif dalam diri seseorang individu tu.  Selain itu, disini, pelajar telah diajar untuk membuat research dimana amat penting untuk peringkat master or phD kelak.. cuma, u need to study hard if u are here! :) Jangan mengalah. Semua orang boleh, asalkan berusaha, rajin dan tawakal. Jagalah hubungan dengan Allah sama, yea! Semoga berjaya!

last but not least, kawan2, sahabat2, jangan salah ejaan ni tau. Orang selalu eja asasi pintar atau asasipintar . Dulu, saya eja asasiPINTAR. Tapi, rupanya, eja dia ASASIpintar. hehehe. entah kenapa ejaan dia macam tu pon taktahu laa. Apapon, ia unik!

Buat pilihan terbaik!

ok..Assalamu'alaikum... :)

http://ilyanarahman1995.blogspot.my/2013/09/prasarana-permatapintar-kolej-keris-mas.html
Read More